Kleurrijke salade van chioggiabiet en geitenkaas a la Nico

Aantal personen: 2 personen
Tijd: 20 minuten

Benodigdheden:

  • Koekenpan
  • Dunschiller
  • Zomerse borden

Ingrediënten:

  • 1 stronk witlof
  • 2 chioggiebieten
  • 150 gram geitenkaas
  • Handje walnoten (of andere noten zoals pistache, pecan of amandel)
  • Je lekkerste balsamicoazijn
  • Die ene lekkere olijfolie uit Italië of die van Fabio
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Bak in de koekenpan de noten eventjes op hoog vuur. Hou de pan in de gaten! De noten verbanden snel. Laat ze daarna afkoelen.
  2. Snij de onderkant van de witlof af en snij de witlof in de lengte, in dunne, lange reepjes.
  3. Halveer de chioggiabieten en snij met een dunschiller dunne reepjes. 
  4. Hak de afgekoelde noten in kleine stukjes.
  5. Nu gaan we dresseren! Pak je mooiste, zomerste borden uit de kast en leg de witlof in een vorm naar keuze op de borden. Leg daarna de dunne plakjes chioggiabiet op de witlof. Kruimel de geitenkaas over het geheel. Strooi de noten over de kaas en besprenkel de salade met olijfolie en balsamico. Je kunt daarna de salade op smaak brengen met peper en zout. Dan kunnen de gasten ook zelf toevoegen voordat ze gaan eten. 
  6. Buon apetito! 

Dit gerecht is fantastisch gemaakt en doorgestuurd naar ons door Nico, één van onze abonnees die creatief met zijn groenten uit het pakket aan de gang is gegaan!

Rabarber-radijs-sla-asperges-prei-raapsteel-spinazie-biet-rucola-paksoi-meiraap-peulen

Lente

Rabarber Crumble

Simpel en heerlijk lentetoetje.

Aantal personen: toetje voor 6 personen
Tijd: duurt hooguit 20 min. bereiden + 20 min. oventijd

Benodigdheden:

  • Ovenschaal
  • Kom
  • Handen om te kneden
  • Oven
  • Heel veel zin in een toetje

Ingrediënten:

  • 500 gram rabarber
  • 125 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram (vegan) boter + beetje voor het invetten van de ovenschaal
  • 150 gram (volkoren/spelt) meel of bloem
  • Snufje kaneel

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.
  3. Snijd de rabarber in stukjes van 5 centimeter en mozaïek ze in de ovenschaal. 
  4. Voeg de meel/bloem, suiker, vanillesuiker, boter (in stukjes) en kaneel in de kom en kneed alles tot kruimels. 
  5. Strooi de kruimels over de rabarber in de ovenschaal, zodat je geen rabarber meer ziet. 
  6. Bak de rabarber ongeveer 20 minuten in de oven.

Tip: Heel erg lekker met een beetje ijs of yoghurt! Je kunt ook variëren met bijvoorbeeld pistache. 

Rabarbernieuws

Rabarber oogst je van april tot aan 21 juni, de langste dag van het jaar. Daarna wordt de rabarber erg zuur. Oogst de plant niet helemaal leeg, zodat de plant nog genoeg kracht kan opdoen voor de volgende oogst. Als je de rabarber oogst, dan pak je een lekkere dikke steel en draai je deze een kwartslag waarmee je de steel lostrekt. Het blad van de rabarber heeft een hoog gehalte oxaalzuur en is giftig. Niet eten dus! Je kunt er wel een leuk bloemetje in verpakken. In de winter sterft de hele plant af en zie je enkel nog wat zwarte dunne draden. In februari/maart zie je ineens weer wat scheuten opkomen waarna de plant in een maand of twee enorm in omvang toeneemt!

Asperges met gepocheerd eitje

Steel de show met verse asperges en een perfect gepocheerd ei.

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 30 minuten

Benodigdheden:

  • Wok- of koekenpan
  • (Steel)pannetje
  • Dunschiller
  • Je mooiste borden

Ingrediënten:

  • 12 asperges (wit/groen/combi, maakt niet uit)
  • 4 preien
  • 4 eitjes (liefst van de boer!)
  • Olijfolie
  • Balsamicoazijn
  • Rode/wittewijnazijn 
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Snijd het kontje van de asperges af (1 centimeter) en schil de asperges van onder de kop tot onder met de dunschiller. Snijd de asperges in de lengte door midden.
  2. Zet de pan op hoog vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in. Nooit gering met olijfolie zijn. 
  3. Zet ondertussen alvast een (steel)pan met water op het vuur voor de eitjes. Deksel erop.
  4. Doe de asperges in de pan en strooi er peper en zout op.
  5. Bak de asperges tot je in de onderkant van de asperges met het puntje van je mes als boter erin glijd. 
  6. Doe er vervolgens een scheut balsamicoazijn in en voeg de preien toe en bak deze nog even mee totdat de preien wat zachter worden. 
  7. Zet het vuur laag.
  8. Als het water van de eitjes kookt zet je het vuur zachter, zodat het water net onder het kookpunt komt. Je hoeft geen bubbels meer zien. 
  9. Schenk er een scheut rode/wittewijnazijn in en roer met een lepel een kolkje in het water. 
  10. Tik het ei op de rand van de pan open en doe voorzichtig het ei in de pan, in het kolkje. Roer nog een beetje met je lepel in het kolkje.
  11. Zet je timer op 3 of 4 minuten. Mijn ideale tijd is 3,5 minuut. 
  12. Je zult zien dat het eiwit stolt in het water. 
  13. Pak je mooiste borden uit de kast en leg fotogeniek de asperges en de prei op de borden. 
  14. Zodra de timer is gegaan pak je voorzichtig met een lepel het eitje uit de pan en leg je deze op je asperges en prei. Je kunt ook twee eitjes tegelijk in de pan doen. Meer dan twee heb ik niet geprobeerd, maar drie schijnt te kunnen. Vier is voor de rebellen onder ons. 
  15. Strooi nog een beetje peper en zout op je gerecht en eventueel nog een besprenkeling van hele lekkere olijfolie die je ooit een keer uit Italië hebt meegenomen of bij Fabio hebt gekocht. 
  16. Maak een foto en stuur deze naar je buurvrouw en naar ons!

Aspergenieuws

Asperges kun je oogsten van half april tot eind juni. Witte asperges worden in Nederland veel geteeld en zijn wit omdat ze onder de grond groeien. Zodra ze zonlicht krijgen worden ze groen. Witte asperges worden 'gestoken' met de hand. en worden ook wel het 'witte goud' genoemd. Mijn voorkeur gaat uit naar groene asperges. Niet alleen qua smaak, maar ook qua teelt (makkelijker). Witte asperges schil je en groene hoef je niet per se te schillen. Je kunt asperges goed bewaren in een natte theedoek in de koelkast. 

Linzen met spinazie, peterselie, munt, dille en yoghurt

Proef de verse kruiden in een eiwitrijk gerecht.

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

  • Kookpan 
  • Wokpan

Ingrediënten:

  • 280 gram groene linzen
  • Flinke bos peterselie
  • Flinke bos munt
  • Flinke bos dille
  • 4 handen spinazie (of een andere bladgroente)
  • Yoghurt (liefst van de boer!)
  • Vers gebakken brood
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Breng water met zout aan de kook in de kookpan.
  2. Doe de linzen in het water en laat het ongeveer 30 minuten koken. Proef de linzen - ze zijn klaar als zacht zijn maar nog wel een bite hebben (al dente). 
  3. Snij ondertussen de peterselie, munt en dille fijn en snij de spinazie grof. 
  4. Als de linzen klaar zijn, giet je de linzen af.
  5. Doe een flinke scheut olijfolie in de wokpan en voeg de linzen toe met wat peper en eventueel extra zout.
  6. Voeg na een paar minuten de kruiden en de spinazie toe en meng dit met de linzen.
  7. Bak alles in z'n geheel een paar minuten. Let op: bak nog slechts enkele minuten. Bak niet te lang, want je wil dat de spinazie nog enigszins knapperig blijft! 
  8. Serveer het gerecht op mooie borden met een beetje yoghurt en een snee van je vers gebakken brood. Geniet ervan!

Lavasolie als dressing

Makkelijk en verrassend!

Tijd: 15 minuten

Benodigdheden:

  • Blender of staafmixer
  • Kaasdoek of keukenpapier
  • Kom
  • Maatbeker
  • Beugelflesje

Ingrediënten:

  • 300 gram olijfolie
  • 150 gram lavasblaadjes

Hoe maak je dit:

  1. Was de lavas en pluk de blaadjes
  2. Mix de olijfolie met de blaadjes tot een geheel
  3. Zeef de olie door een kaasdoek of keukenpapier in een maatbeker
  4. Schenk de lavasolie in een beugelflesje. Tadaaa!

Lavasnieuws

Lavas is ook wel bekend als maggieplant, omdat de smaak doet denken aan maggi. Lavas wordt daarom vaak in bouillon gebruikt. Nou vond ik dat saai en wilde ik iets anders met die prachtige lavasplanten in de tuin. Bij restaurant Alex+Pinard in Amsterdam (dikke aanrader!) ben ik geïnspireerd geraakt door olie van lavas te maken. En dat kan natuurlijk met veel meer kruiden! De olie kun je draperen over salades, maar bijvoorbeeld ook over radijsjes uit de oven (die worden lekker zoet).

Gebakken radijsjes met bieslookvinaigrette

Kleurrijk bijgerecht.

Aantal personen: 2 personen
Tijd:
40 minuten

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Bakje of maatbeker

Ingrediënten:

  • Bosje radijsjes
  • Handje bieslook
  • Olijfolie
  • Witte wijnazijn
  • Gemalen mosterd
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Snij het loof van de radijsjes en was ze schoon. 
  3. Snij de radijsjes door midden.
  4. Leg de radijsjes in de ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Zorg ervoor dat ze allemaal gehusseld in olijfolie zijn. 
  5. Bak de radijsjes voor 30 minuten in de oven.
  6. Maak ondertussen de vinaigrette.
  7. Snij de bieslook fijn.
  8. Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel witte wijnazijn en fijngesneden bieslook en voeg wat peper, zout en 1/2 eetlepel gemalen mosterd en roer dit goed door elkaar met een lepel. 
  9. Als de radijsjes klaar zijn serveer je ze als bijgerecht met de vinaigrette. Geniet ervan!

 

Bietensalade met parelcouscous, feta en munt

Zo zet je met gemak een heerlijke lentesalade op tafel.

Aantal personen: 2 personen
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Kookpan
  • Saladeschaal

Ingrediënten:

  • Handje bieten
  • Jong bietenloof (niet die bladeren weggooien dus!)
  • Handje mizuna
  • Teentje knoflook
  • Sla
  • Bosje munt
  • Bosje peterselie
  • 120 gram parelcouscous
  • Handje feta (gekruimeld)
  • Handje noten (walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelen, of waar je maar zin in hebt/in huis hebt)
  • Olijfolie
  • Balsamico azijn 
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Was de bieten en snij ze in partjes.
  3. Hak of pers de knoflook fijn.
  4. Leg de bietenpartjes in een ovenschaal. Hak of pers de knoflook fijn en roer er doorheen. Besprenkel met olijfolie en voeg een snuf (zee)zout toe.
  5. Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 30 minuten. 
  6. Zet alvast water op voor de parelcouscous.
  7. Was de sla en snij in grove stukken.
  8. Pik het jonge bladloof van de bietjes er tussenuit, was het en snij net als de sla in grove stukken.
  9. Was de mizuna en snij in grove stukken.
  10. Snij de munt en peterselie in fijne stukjes.
  11. Hak de noten in stukjes.
  12. Kook de parelcouscous voor ongeveer 10 minuten (staat op de verpakking).
  13. Doe de sla in een kom, voeg de parelcouscous toe, voeg de gebakken bietjes met knoflook toe, voeg de munt en peterselie toe, kruimel de feta over het geheel heen, voeg de gehakte noten toe, en maak de salade aan met olijfolie (die ene lekkere uit Italië of die je bij Fabio hebt gekocht), balsamico azijn, peper en zout. Tadaaaa!

Bietennieuws

Bietjes zijn in grote variant in de winter te verkrijgen en in kleinere vorm in de lente en zomer. Bieten zijn zoet en worden van oudsher gekookt. Omdat ik niet van het koken van groenten hou, bak ik ALLES. Een goede ovenschaal is key in de keuken en o zo makkelijk. Je snijdt ze in partjes en gooit ze in de oven met altijd wat olijfolie en zout. Ze zijn ook supergezond! Ze bevatten enorm veel voedingsstoffen, verbetert de spijsvertering, helpt de bloeddruk te verlagen, verbetert de doorbloeding en werkt ontstekingsremmend. 

Je kunt naast de biet zelf ook het loof eten. Het jonge loof is zoals boven genoemd lekker in salades, omdat het nog zacht van structuur is. Ouder loof kun je goed gebruiken om te wokken bijvoorbeeld.