Aardappelsalade met bonenkruid en postelein

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 1,5 uur

Benodigdheden:

  • Kookpan
  • Spuitzakje of bakpapier (om een cornetje van te maken)
  • Je mooiste borden

Ingrediënten:

  • 500 gram aardappels, in even grote blokjes
  • 3 takjes bonenkruid, gerist en gehakt
  • 4 tenen knoflook
  • 1 theelepel honing
  • 2 à 3 theelepels citroensap
  • 2 handjes postelein (of veldsla)
  • 2 eetlepels (bio of vegan) crème fraîche
  • Gerookt zeezout of gerookte pimentón
  • Zeezout
  • Peper
  • Olijfolie om te bakken
  • Olijfolie die je toen een keer uit Italië hebt meegenomen (extra vierge)

Hoe maak je dit:

  1. Breng een ruime kookpan water aan de kook, voeg zout toe en kook de aardappels net gaar (al dente). Als je er met een vork in prikt moet het enige weerstand bieden. Te hard is niet lekker en te zacht wordt een prutje. Giet de aardappels af en laat ze goed afkoelen. 
  2. Ze de pan weer terug op het vuur en doe er een flinke scheut olijfolie (om mee te bakken uiteraard) bij. Wees nooit gering met olijfolie! Voeg de kruiden toe en laat het een paar minuten zachtjes trekken. Voeg dan de knoflook toe en doe het vuur of elektriciteit uit. 
  3. Doe de aardappeltjes erbij en meng met de honing, citroensap en peper en het gerookte zout of gerookte pimentón. Voeg wat extra van die lekkere olijfolie uit Italië toe. Hou de aardappels in tact en zorg ervoor dat ze mooi glimmen maar niet druipen van het vet. Laat het geheel 1 uur marineren (of langer, maar zet dan in de koelkast). 
  4. Hou 4 plukjes postelein (of veldsla) apart en roer de rest vlakvoor het serveren door de salade. 
  5. Maak de borden mooi op met de salade en doe de  crème fraîche in de spuitzak of in je zelfgemaakte cornetje. Oefen even op je snijplank en versier dan de salade met de crème fraîche. Maak de borden af met een blaadje postelein (of veldsla). 

Houdbaarheid: 3 dagen in de koelkast. De restjes kun je ook lekker opbakken.

Dit recept is gebaseerd op het recept van Mari Maris.