Asperges met een gepocheerd eitje
Aantal personen: 4 personen
Tijd: 30 minuten
Benodigdheden:
- Wok- of koekenpan
- (Steel)pannetje
- Dunschiller
- Je mooiste borden
Ingrediënten:
- 12 asperges (wit/groen/combi, maakt niet uit)
- 4 preien
- 4 eitjes (liefst van de boer!)
- Olijfolie
- Balsamicoazijn
- Rode/wittewijnazijn
- Peper
- Zout
Hoe maak je dit:
- Snijd het kontje van de asperges af (1 centimeter) en schil de asperges van onder de kop tot onder met de dunschiller. Snijd de asperges in de lengte door midden.
- Zet de pan op hoog vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in. Nooit gering met olijfolie zijn.
- Zet ondertussen alvast een (steel)pan met water op het vuur voor de eitjes. Deksel erop.
- Doe de asperges in de pan en strooi er peper en zout op.
- Bak de asperges tot je in de onderkant van de asperges met het puntje van je mes als boter erin glijd.
- Doe er vervolgens een scheut balsamicoazijn in en voeg de preien toe en bak deze nog even mee totdat de preien wat zachter worden.
- Zet het vuur laag.
- Als het water van de eitjes kookt zet je het vuur zachter, zodat het water net onder het kookpunt komt. Je hoeft geen bubbels meer zien.
- Schenk er een scheut rode/wittewijnazijn in en roer met een lepel een kolkje in het water.
- Tik het ei op de rand van de pan open en doe voorzichtig het ei in de pan, in het kolkje. Roer nog een beetje met je lepel in het kolkje.
- Zet je timer op 3 of 4 minuten. Mijn ideale tijd is 3,5 minuut.
- Je zult zien dat het eiwit stolt in het water.
- Pak je mooiste borden uit de kast en leg fotogeniek de asperges en de prei op de borden.
- Zodra de timer is gegaan pak je voorzichtig met een lepel het eitje uit de pan en leg je deze op je asperges en prei. Je kunt ook twee eitjes tegelijk in de pan doen. Meer dan twee heb ik niet geprobeerd, maar drie schijnt te kunnen. Vier is voor de rebellen onder ons.
- Strooi nog een beetje peper en zout op je gerecht en eventueel nog een besprenkeling van hele lekkere olijfolie die je ooit een keer uit Italië hebt meegenomen of bij Fabio hebt gekocht.
- Maak een foto en stuur deze naar je buurvrouw en naar ons!
Aspergenieuws
Asperges kun je oogsten van half april tot eind juni. Witte asperges worden in Nederland veel geteeld en zijn wit omdat ze onder de grond groeien. Zodra ze zonlicht krijgen worden ze groen. Witte asperges worden 'gestoken' met de hand. en worden ook wel het 'witte goud' genoemd. Mijn voorkeur gaat uit naar groene asperges. Niet alleen qua smaak, maar ook qua teelt (makkelijker). Witte asperges schil je en groene hoef je niet per se te schillen. Je kunt asperges goed bewaren in een natte theedoek in de koelkast.