Courgette-limoencake

Aantal personen: 12 personen
Tijd: Uurtje

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal / cakevorm
  • Ovenrek
  • (Staaf)mixer
  • Rasp
  • Kom
  • Folie
  • Satéprikker

Ingrediënten:

  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 ml zonnebloemolie of andere plantaardige olie
  • 4 eieren (liefst van de boer)
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • Half theelepeltje bakpoeder
  • 75 gram pistachenootjes, gemalen
  • Een medium courgette (175 gram), geraspt
  • 2 limoenen, geraspte schil en sap

Voor de glazuurlaag:

  • 275 gram zuivelspread (soft cheese)
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 limoen, geraspte schil en sap
  • 25 gram pistachenootjes, grof gehakt

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cakevorm in met olie of leg er een bakpapier in. 
  2. Mix de suiker, olie en eieren in de kom. Voeg het meel, de bakpoeder en gemalen pistachenootjes erbij. 
  3. Knijp de geraspte courgette uit totdat er geen druppel water meer uitkomt. Zo droog mogelijk! Voeg de courgette ook toe, samen met de rasp van de limoenschil en de helft van het limoensap. Mix alles goed door elkaar.
  4. Giet het geheel in de cakevorm en bak voor 40-50 minuten gaar. Check tussendoor, na een half uurtje, of de cake niet te donkerbruin wordt. Je kunt er anders een aluminiumfolie overheen leggen. Als je er met de satéprikker inprikt en deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat de cake voor minstens 20 minuten afkoelen. Daarna haal je de cake uit de vorm en leg je de cake op het ovenrek. Prik er aan de bovenkant met je satéprikker gaatjes in en giet de rest van het limoensap in de gaatjes. Laat de cake daarna volledig afkoelen. 
  5. Mix ondertussen de zuivelspread, poedersuiker en het limoensap door elkaar. Als de cake helemaal is afgekoeld smeer je de frosting (glazuurlaag) over de cake. Versier de cake met de grof gehakte pistachenootjes en de rasp van de limoenschil. 

Bewaren

In de vriezer kun je de cake zonder glazuurlaag tot een maand bewaren. Je kunt de cake voor 3 dagen in een plastic bakje in de koelkast bewaren. Het komt alleen weinig voor dat deze cake na 3 dagen nog bestaat...

Geïnspireerd door onze abonnee Ingrid en door BBC Good Food