Onze crowdfunding campagne is geslaagd!

Update 5 januari 2023 - Onze crowdfunding campagne is geslaagd! Samen met 54 supporters die geloven in regeneratieve landbouw hebben we ons streefbedrag van 40.000,- gehaald. Zo snel en zoveel draagvlak hadden we van tevoren niet gedacht. We komen snel bij alle investeerders terug!

---

We hebben goed nieuws! Zoals je wellicht weet zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest met de voorbereidingen voor Onze Groenteboer. Om deze stap echt te kunnen zetten gaan we crowdfunden.

Sinds 1 december staan we live op CrowdAboutNow en binnen 2 weken hadden we ons doelbedrag van 20.000,- al behaald! We gaan door naar 40.000,- zodat we fulltime kunnen boeren.

Claim je groentepakket, boek een diner voor vrienden en/of familie, reserveer een kookworkshop of support ons door middel van een lening, en help mee aan het herstellen én verkorten van het voedselsysteem!

onzegroenteboer

Ons plan

Onze Groenteboer wordt een kleine tuinderij aan de rand van Amsterdam waar we onbespoten groenten gaan telen en lokaal verkopen in de vorm van groentepakketten. Daarnaast geven we rondleidingen in de tuin en kookworkshops met seizoensproducten rechtstreeks uit de tuin. De groentepakketten variëren van klein, medium en groot en zullen van mei tot en met november (een volledig oogstseizoen) wekelijks af te halen zijn bij afhaalpunten in Vreeland, Hilversum en Amsterdam.

Ken je de documentaire The Biggest Little Farm? Dat gaan wij ook doen! Bijna dan… Onze Groenteboer wordt een regeneratieve tuin waarbij we kwalitatieve, onbespoten groenten verbouwen en klimaatpositief-boeren. Dat betekent dat we meer koolstofdioxide opnemen in de bodem dan uitstoten.

Regeneratieve landbouw gaat een stap verder dan duurzame landbouw. Waar duurzaamheid gaat over het verminderen van de uitstoot, gaat regeneratieve landbouw vooral over het maken van een positieve impact. Dit doen we onder andere door jaarlijks plantaardige compost aan te brengen, de grond onbewerkt te laten (dus geen geschoffel!), geen pesticiden te gebruiken en meer leven te creëren rondom de tuin.

Ons plan is om stap voor stap toe te werken naar een voedselbos. Een voedselbos is een bos waarvan je kunt eten. Denk aan fruit- en notenbomen, struiken, vaste planten en klimmers. Zie je jezelf al plukken?

Campagne voeren

Via het platform CrowdAboutNow gaan we binnenkort live met een crowdfunding campagne. Om te starten hebben we minimaal 20.0000 euro nodig. We hebben daarnaast ruimte voor 33 groentepakketten. Als de campagne zo goed loopt dat we de 20.000 euro hebben gehaald, dan gaan we door tot 40.000 euro zodat we de overstap kunnen maken naar fulltime boeren. 

We gaan een tuinderij overnemen. We betalen daarom een prijs voor de overname, inclusief inventaris. Dit betreft onder andere een keet, kas, kweekbakken, een bloementuin en de in totaal 0.5 hectare aan bedden, inclusief een appelboomgaard, heggen en een mix van verschillende eenjarige en meerjarige gewassen. Voor aankomend jaar gaan we voor een groot gedeelte van de tuinderij nieuwe planten en gewassen inkopen.

Daarnaast gaan we ook samenwerkingen aan met afhaalpunten zodat klanten makkelijk en snel hun verse groentepakket kunnen ophalen. Op deze plekken kan je op een gewenst tijdstip langskomen om je pakket af te halen en vervolgens te genieten van de verschillende groente, kruiden en het bijgevoegde recept. De week daarop kom je weer terug voor je volgende pakket aangezien je deze pakketten wekelijks ontvangt. Zo ben je volledig voorzien van jouw groente gedurende het seizoen (mei t/m november).

Ook gaan we verder bouwen op de huidige staat van de tuinderij en ervoor zorgen dat we elk jaar meer meerjarige gewassen gaan planten zodat de tuinderij transformeert naar een voedselbos. 

We gaan ook een auto kopen voor het brengen van o.a. de groentepakketten naar de afhaalpunten, maar ook voor het ophalen van nieuwe planten en gewassen bij de kweker. Deze moet voorzien worden van brandstof en een verzekering.

Tot slot geven we kosten uit voor de marketing voor Onze Groenteboer zodat het grote publiek onze boodschap goed begrijpt en we onze missie en visie op een goede manier kunnen overbrengen. Denk ook aan kosten voor de website en het platform voor financieel beheer.

Hoe kun je meedoen?

We staan live op CrowdAboutNowJe kunt meedoen door bijvoorbeeld een groentepakket te kopen. Je ontvangt van ons van mei t/m november elke week verse groenten. Je kunt ons ook geld lenen tegenover een rentepercentage van 3,5%, beginnend vanaf 500 euro. Zodra je ons geld leent krijg je daar ook extra’s bij zoals bijvoorbeeld een uitnodiging voor het openingsfeest, je (bedrijfs)naam op onze social mediakanalen voor een seizoen lang, en een rondleiding op de tuinderij met al je vrienden, familie en/of collega’s. 

Wil jij ons een toezegging doen en als allereerste voor een seizoen lang een vers groentepakket van ons afnemen? Laat het ons dan weten zodat we je op de lijst zetten! Bij genoeg aanmeldingen starten we de crowdfunding zodat we zeker weten dat we het minimale bedrag van 20.000 euro behalen. Help ons mee om ons doelbedrag te behalen! 

We zouden het fantastisch vinden als jij ons wil helpen met het opzetten van de tuinderij.  Zo zorgen we er samen voor dat we een positieve impact maken op het klimaat én de kwaliteit van jouw groenten! We horen heel graag van je. Wil of kun je niet meedoen? Laat het ons dat ook gerust weten, alle feedback in deze fase is welkom.

Wil je ons blijven volgen?

Instagram: @onzegroenteboer | LinkedIn: Onze Groenteboer | Website: www.onzegroenteboer.nl 

* Voor trouwe abonnees van Veldlof hanteren wij andere prijzen.

Rabarber-radijs-sla-asperges-prei-raapsteel-spinazie-biet-rucola-paksoi-meiraap-peulen

Lente

Rabarber Crumble

Simpel en heerlijk lentetoetje.

Aantal personen: toetje voor 6 personen
Tijd: duurt hooguit 20 min. bereiden + 20 min. oventijd

Benodigdheden:

 • Ovenschaal
 • Kom
 • Handen om te kneden
 • Oven
 • Heel veel zin in een toetje

Ingrediënten:

 • 500 gram rabarber
 • 125 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 150 gram (vegan) boter + beetje voor het invetten van de ovenschaal
 • 150 gram (volkoren/spelt) meel of bloem
 • Snufje kaneel

Hoe maak je dit:

 1. Verwarm de oven op 200 graden.
 2. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.
 3. Snijd de rabarber in stukjes van 5 centimeter en mozaïek ze in de ovenschaal. 
 4. Voeg de meel/bloem, suiker, vanillesuiker, boter (in stukjes) en kaneel in de kom en kneed alles tot kruimels. 
 5. Strooi de kruimels over de rabarber in de ovenschaal, zodat je geen rabarber meer ziet. 
 6. Bak de rabarber ongeveer 20 minuten in de oven.

Tip: Heel erg lekker met een beetje ijs of yoghurt! Je kunt ook variëren met bijvoorbeeld pistache. 

Rabarbernieuws

Rabarber oogst je van april tot aan 21 juni, de langste dag van het jaar. Daarna wordt de rabarber erg zuur. Oogst de plant niet helemaal leeg, zodat de plant nog genoeg kracht kan opdoen voor de volgende oogst. Als je de rabarber oogst, dan pak je een lekkere dikke steel en draai je deze een kwartslag waarmee je de steel lostrekt. Het blad van de rabarber heeft een hoog gehalte oxaalzuur en is giftig. Niet eten dus! Je kunt er wel een leuk bloemetje in verpakken. In de winter sterft de hele plant af en zie je enkel nog wat zwarte dunne draden. In februari/maart zie je ineens weer wat scheuten opkomen waarna de plant in een maand of twee enorm in omvang toeneemt!

Asperges met gepocheerd eitje

Steel de show met verse asperges en een perfect gepocheerd ei.

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 30 minuten

Benodigdheden:

 • Wok- of koekenpan
 • (Steel)pannetje
 • Dunschiller
 • Je mooiste borden

Ingrediënten:

 • 12 asperges (wit/groen/combi, maakt niet uit)
 • 4 preien
 • 4 eitjes (liefst van de boer!)
 • Olijfolie
 • Balsamicoazijn
 • Rode/wittewijnazijn 
 • Peper
 • Zout

Hoe maak je dit:

 1. Snijd het kontje van de asperges af (1 centimeter) en schil de asperges van onder de kop tot onder met de dunschiller. Snijd de asperges in de lengte door midden.
 2. Zet de pan op hoog vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in. Nooit gering met olijfolie zijn. 
 3. Zet ondertussen alvast een (steel)pan met water op het vuur voor de eitjes. Deksel erop.
 4. Doe de asperges in de pan en strooi er peper en zout op.
 5. Bak de asperges tot je in de onderkant van de asperges met het puntje van je mes als boter erin glijd. 
 6. Doe er vervolgens een scheut balsamicoazijn in en voeg de preien toe en bak deze nog even mee totdat de preien wat zachter worden. 
 7. Zet het vuur laag.
 8. Als het water van de eitjes kookt zet je het vuur zachter, zodat het water net onder het kookpunt komt. Je hoeft geen bubbels meer zien. 
 9. Schenk er een scheut rode/wittewijnazijn in en roer met een lepel een kolkje in het water. 
 10. Tik het ei op de rand van de pan open en doe voorzichtig het ei in de pan, in het kolkje. Roer nog een beetje met je lepel in het kolkje.
 11. Zet je timer op 3 of 4 minuten. Mijn ideale tijd is 3,5 minuut. 
 12. Je zult zien dat het eiwit stolt in het water. 
 13. Pak je mooiste borden uit de kast en leg fotogeniek de asperges en de prei op de borden. 
 14. Zodra de timer is gegaan pak je voorzichtig met een lepel het eitje uit de pan en leg je deze op je asperges en prei. Je kunt ook twee eitjes tegelijk in de pan doen. Meer dan twee heb ik niet geprobeerd, maar drie schijnt te kunnen. Vier is voor de rebellen onder ons. 
 15. Strooi nog een beetje peper en zout op je gerecht en eventueel nog een besprenkeling van hele lekkere olijfolie die je ooit een keer uit Italië hebt meegenomen of bij Fabio hebt gekocht. 
 16. Maak een foto en stuur deze naar je buurvrouw en naar ons!

Aspergenieuws

Asperges kun je oogsten van half april tot eind juni. Witte asperges worden in Nederland veel geteeld en zijn wit omdat ze onder de grond groeien. Zodra ze zonlicht krijgen worden ze groen. Witte asperges worden 'gestoken' met de hand. en worden ook wel het 'witte goud' genoemd. Mijn voorkeur gaat uit naar groene asperges. Niet alleen qua smaak, maar ook qua teelt (makkelijker). Witte asperges schil je en groene hoef je niet per se te schillen. Je kunt asperges goed bewaren in een natte theedoek in de koelkast. 

Linzen met spinazie, peterselie, munt, dille en yoghurt

Proef de verse kruiden in een eiwitrijk gerecht.

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

 • Kookpan 
 • Wokpan

Ingrediënten:

 • 280 gram groene linzen
 • Flinke bos peterselie
 • Flinke bos munt
 • Flinke bos dille
 • 4 handen spinazie (of een andere bladgroente)
 • Yoghurt (liefst van de boer!)
 • Vers gebakken brood
 • Olijfolie
 • Peper
 • Zout

Hoe maak je dit:

 1. Breng water met zout aan de kook in de kookpan.
 2. Doe de linzen in het water en laat het ongeveer 30 minuten koken. Proef de linzen - ze zijn klaar als zacht zijn maar nog wel een bite hebben (al dente). 
 3. Snij ondertussen de peterselie, munt en dille fijn en snij de spinazie grof. 
 4. Als de linzen klaar zijn, giet je de linzen af.
 5. Doe een flinke scheut olijfolie in de wokpan en voeg de linzen toe met wat peper en eventueel extra zout.
 6. Voeg na een paar minuten de kruiden en de spinazie toe en meng dit met de linzen.
 7. Bak alles in z'n geheel een paar minuten. Let op: bak nog slechts enkele minuten. Bak niet te lang, want je wil dat de spinazie nog enigszins knapperig blijft! 
 8. Serveer het gerecht op mooie borden met een beetje yoghurt en een snee van je vers gebakken brood. Geniet ervan!

Lavasolie als dressing

Makkelijk en verrassend!

Tijd: 15 minuten

Benodigdheden:

 • Blender of staafmixer
 • Kaasdoek of keukenpapier
 • Kom
 • Maatbeker
 • Beugelflesje

Ingrediënten:

 • 300 gram olijfolie
 • 150 gram lavasblaadjes

Hoe maak je dit:

 1. Was de lavas en pluk de blaadjes
 2. Mix de olijfolie met de blaadjes tot een geheel
 3. Zeef de olie door een kaasdoek of keukenpapier in een maatbeker
 4. Schenk de lavasolie in een beugelflesje. Tadaaa!

Lavasnieuws

Lavas is ook wel bekend als maggieplant, omdat de smaak doet denken aan maggi. Lavas wordt daarom vaak in bouillon gebruikt. Nou vond ik dat saai en wilde ik iets anders met die prachtige lavasplanten in de tuin. Bij restaurant Alex+Pinard in Amsterdam (dikke aanrader!) ben ik geïnspireerd geraakt door olie van lavas te maken. En dat kan natuurlijk met veel meer kruiden! De olie kun je draperen over salades, maar bijvoorbeeld ook over radijsjes uit de oven (die worden lekker zoet).

Gebakken radijsjes met bieslookvinaigrette

Kleurrijk bijgerecht.

Aantal personen: 2 personen
Tijd:
40 minuten

Benodigdheden:

 • Oven
 • Ovenschaal
 • Bakje of maatbeker

Ingrediënten:

 • Bosje radijsjes
 • Handje bieslook
 • Olijfolie
 • Witte wijnazijn
 • Gemalen mosterd
 • Peper
 • Zout

Hoe maak je dit:

 1. Verwarm de oven op 200 graden.
 2. Snij het loof van de radijsjes en was ze schoon. 
 3. Snij de radijsjes door midden.
 4. Leg de radijsjes in de ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Zorg ervoor dat ze allemaal gehusseld in olijfolie zijn. 
 5. Bak de radijsjes voor 30 minuten in de oven.
 6. Maak ondertussen de vinaigrette.
 7. Snij de bieslook fijn.
 8. Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel witte wijnazijn en fijngesneden bieslook en voeg wat peper, zout en 1/2 eetlepel gemalen mosterd en roer dit goed door elkaar met een lepel. 
 9. Als de radijsjes klaar zijn serveer je ze als bijgerecht met de vinaigrette. Geniet ervan!

 

Bietensalade met parelcouscous, feta en munt

Zo zet je met gemak een heerlijke lentesalade op tafel.

Aantal personen: 2 personen
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

 • Oven
 • Ovenschaal
 • Kookpan
 • Saladeschaal

Ingrediënten:

 • Handje bieten
 • Jong bietenloof (niet die bladeren weggooien dus!)
 • Handje mizuna
 • Teentje knoflook
 • Sla
 • Bosje munt
 • Bosje peterselie
 • 120 gram parelcouscous
 • Handje feta (gekruimeld)
 • Handje noten (walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelen, of waar je maar zin in hebt/in huis hebt)
 • Olijfolie
 • Balsamico azijn 
 • Peper
 • Zout

Hoe maak je dit:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
 2. Was de bieten en snij ze in partjes.
 3. Hak of pers de knoflook fijn.
 4. Leg de bietenpartjes in een ovenschaal. Hak of pers de knoflook fijn en roer er doorheen. Besprenkel met olijfolie en voeg een snuf (zee)zout toe.
 5. Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 30 minuten. 
 6. Zet alvast water op voor de parelcouscous.
 7. Was de sla en snij in grove stukken.
 8. Pik het jonge bladloof van de bietjes er tussenuit, was het en snij net als de sla in grove stukken.
 9. Was de mizuna en snij in grove stukken.
 10. Snij de munt en peterselie in fijne stukjes.
 11. Hak de noten in stukjes.
 12. Kook de parelcouscous voor ongeveer 10 minuten (staat op de verpakking).
 13. Doe de sla in een kom, voeg de parelcouscous toe, voeg de gebakken bietjes met knoflook toe, voeg de munt en peterselie toe, kruimel de feta over het geheel heen, voeg de gehakte noten toe, en maak de salade aan met olijfolie (die ene lekkere uit Italië of die je bij Fabio hebt gekocht), balsamico azijn, peper en zout. Tadaaaa!

Bietennieuws

Bietjes zijn in grote variant in de winter te verkrijgen en in kleinere vorm in de lente en zomer. Bieten zijn zoet en worden van oudsher gekookt. Omdat ik niet van het koken van groenten hou, bak ik ALLES. Een goede ovenschaal is key in de keuken en o zo makkelijk. Je snijdt ze in partjes en gooit ze in de oven met altijd wat olijfolie en zout. Ze zijn ook supergezond! Ze bevatten enorm veel voedingsstoffen, verbetert de spijsvertering, helpt de bloeddruk te verlagen, verbetert de doorbloeding en werkt ontstekingsremmend. 

Je kunt naast de biet zelf ook het loof eten. Het jonge loof is zoals boven genoemd lekker in salades, omdat het nog zacht van structuur is. Ouder loof kun je goed gebruiken om te wokken bijvoorbeeld.