Flammkuchen met lentetoppings

Aantal personen: afhankelijk van je borreltrek
Tijd: 2 uur (koop bij tijdnood een kant-en-klaar flammkuchendeeg bij de supermarkt, zodat je binnen 35 minuten deze borrelhap op tafel hebt staan)

Benodigdheden:

  • Kom
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Oven
  • Eventueel: mixer (ik doe zelf alles met de hand)

Ingrediënten:

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 4 gram gist (half zakje ongeveer)
  • Beetje zout
  • 180 ml lauw water
  • Olijfolie

Toppings

  • 200 gram (vegan) crème fraîche

Suggesties voor groenten

  • Prei
  • Radijs
  • Asperges
  • Lente ui
  • Bieslook
  • Doperwt
  • Rucola
  • Basilicum
  • Courgettebloem
  • Goudsbloem
  • Viooltjes
  • Oost-Indische kers
  • Korenbloem

Hoe maak je dit:

  1. Mix de bloem, gist en zout in een kom.
  2. Voeg water en 2 eetlepels olijfolie toe.
  3. Kneed alles tot een soepel deeg, totdat je het kunt uittrekken als kauwgom. 
  4. Leg een schone theedoek over de kom en zet het deeg aan de kant op een lekker warme plek (niet te heet om uitdrogen te voorkomen).
  5. Na een uur of als het in grootte verdubbeld is ben je klaar voor de volgende stap.
  6. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  7. Leg het bakpapier op het aanrecht en plaats het deeg op het bakpapier.
  8. Rol het deeg zo dun mogelijk uit.
  9. Bestrijk het uitgerolde deeg met de crème fraîche.
  10. Creëer je eigen kunstwerk aan lentegroenten en kruiden (nog niet de rucola/basilicum/bloemen!). 
  11. Bak de flammkuchen voor 15-20 minuten in de oven.
  12. Voor de finishing touch leg je wat rucola, basilicum of bloemen op de flammkuchen en tadaaa, je lente borrelhap is klaar!