Gevulde pompoen met rijst, cranberries en pistache.
Aantal personen: 4 personen
Tijd: 1,5 uur
Benodigdheden:
- Oven
- Koekenpan
- Vijzel
- Aluminiumfolie
- Ovenschaal of bakplaat
- Rasp
Ingrediënten:
- 1 pompoen (van ongeveer 1 kilo)
- 2 tenen knoflook, gepeld
- Olijfolie
- 1 rode ui, fijngesneden
- Kleine hand zwarte olijven, ontpit en grofgehakt
- 2 takjes rozemarijn, geritst en fijngehakt
- 1 gedroogde chili (of chilivlokken)
- Zeezout
- Versgemalen peper
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel kaneel
- 50 gram basmatirijst, gewassen en uitgelekt
- 75 gram gedroogde cranberries
- 50 gram pistachenootjes, gepeld
- 1 biologische mandarijn, geraspte schil
- 200 ml biologische groentebouillon
Hoe maak je dit:
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Snij de deksel van de pompoen eraf en bewaar. Haal met een lepel de inhoud met zaden uit de pompoen en bewaar. Hol de pompoen nog iets meer uit zodat je een laagje pompoenvlees hebt en snij deze fijn, samen met één van de knoflooktenen.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en voeg het pompoenvlees met knoflook, ui, olijven en de helft van de rozemarijn toe. Bak voor ongeveer 10 minuten, totdat het pompoenvlees zacht is geworden.
- Doe ondertussen de andere teen knoflook en de andere helft van de rozemarijn in een vijzel en stamp het fijn. Voeg de chili, snuf zeezout, peper, nootmuskaat en kaneel toe en stamp alles fijn totdat je een soort pasta overhoudt. Doe er nog een scheut olijfolie bij zodat het een soepel geheel wordt en smeer vervolgens de mix aan de binnenkant van de uitgeholde pompoen.
- Breng het pompoenvleesmengsel om smaak met peper en zout, en voeg dan de rijst (ongekookt), cranberries, pistachenootjes en mandarijnschil toe met een snufje kaneel en nootmuskaat.
- Mix alles door elkaar en voeg dan de bouillon toe. Breng het aan de kook en laat koken voor 3 minuten. Niet langer, anders wordt de rijst later te zacht.
- Scheur een groot stuk aluminiumfolie af die groot genoeg is om de pompoen dubbel in te wikkelen. Doe het rijstmengsel in de pompoen en sluit de pompoen af met de deksel van de pompoen. Smeer de pompoen in met olijfolie. Wikkel daarna het aluminiumfolie 2 keer om de pompoen.
- Zet de pompoen voor ongeveer een uur in de oven. De pompoen is klaar als je er als boter met een mes in kan prikken.
- Wikkel het aluminiumfolie er pas af aan tafel en pak het uit als een cadeautje! Je kunt de pompoen in dikke parten snijden.
- Stuur ons een foto!
Recept van Jamie Oliver.