Sambal Goreng

Aantal personen: 4 personen (Grote eters? Maak dan iets meer!)
Tijd: 30 minuten

Benodigdheden:

  • Kom
  • Wokpan
  • Kookpan
  • Rasp

Ingrediënten:

  • 250 gram bloemkool, broccoli, savooiekool, spitskool, witte kool, spuitjes of boontjes (wat je maar over hebt!)
  • 3 eetlepels ui
  • 1 teen knoflook, gesneden
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel laos, geraspt
  • 1 theelepel Javaanse suiker
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Zout
  • Beetje santen (kokoscrème, wordt verkocht in de toko als blok - gebruik 1/8 blok)
  • 1 spriet sereh (citroengras)
  • 1 salamblaadje 
  • 300 gram rijst

Hoe maak je dit:

  1. Zet de rijst alvast op en houd 2 delen rijst en 3 delen water aan. Als er putjes in de rijst verschijnen roer je de rijst om. Is het water verdwenen? Zet het vuur dan zo zacht mogelijk met de deksel erop.
  2. Was je (restje) kool of boontjes goed en snij de kool in kleine stukjes of de boontjes door de helft.
  3. Wrijf de ui, knoflook, sambal, laos, suiker en een snuf zout met een lepel in een kom tot een mengsel. 
  4. Zet de wokpan op het vuur. Let op! Wordt jouw kookplaat niet heel erg heet? Laat je pan dan even heet worden en doe er een flinke scheut zonnebloemolie in.
  5. Doe het mengsel in de pan het fruit tot de ui wat geen kleurt. 
  6. Doe daarna de kool of boontjes erbij en wok tot de kool slap is. 
  7. Voeg daarna de santen toe, de sereh en de salam toe. Als het geheel droog is voeg je er een scheutje water bij. 
  8. Laat het gerecht pruttelen totdat de olie uit de santen komt (ongeveer 5 à 6 minuten), maar de kool of boontjes moeten wel knapperig blijven en niet helemaal gaar worden.
  9. Haal bij serveren de blaadjes salam en de sereh uit de pan.

Tip!

  • Bewaar je sereh, salam en laos in de vriezer. Dat blijft eindeloos goed en je kunt de sereh en laos gemakkelijk raspen.